Bij jezelf blijven….. Kent u die uitdrukking, dames en heren?

Ik hoor Paul Haenen, in zijn rol als dominee Gremdaat, dit zich afvragen…..

We leven in een hectische wereld en alles om je heen schiet voorbij. Opeens roept iemand: ”Ik moet zorgen dat ik bij mezelf blijf!”

Kan dat? Misschien wordt er iets anders bedoeld, want hoe blijf je bij jezelf? Je bent fysiek altijd bij jezelf. In gedachte kan je afdwalen, maar dat is een concentratie probleem. Ik denk, wanneer ik uit ga van de theorie van Rudolf Steiner, het drieledig mensbeeld, gaat het om de balans tussen de geest, de ziel en het lichaam. Wanneer je dit het drieledige anders vertaald kan je spreken over: denken, voelen en willen. Als denken, voelen en willen niet meer in balans zijn, ben je niet meer “bij jezelf”. Tenminste dat stel ik mij zo voor……

Ik had achteraf erg veel moeite om bij mijzelf te blijven, want ik was ‘mijzelf’ al jaren kwijt. Ik kende ‘mijzelf’ niet zo goed. Ik had een zelfbeeld gemaakt en daar leefde ik naar, maar achteraf bleek ik dat niet te zijn. Natuurlijk was het niet allemaal een leugen of een farce, maar als ik ‘mijzelf’ beter had gekend, had ik dan ook het leven geleid dat ik tot een paar jaar geleden had gedaan?

Ik ben door mijn omstandigheden niet bij ‘mijzelf’ geweest en zoals dat vaker gaat, rond mijn 45ste ben ik “mijzelf tegen gekomen”. Ook weer zo’n uitdrukking! Deze klopt in dit geval niet. Ik kwam erachter dat ik iets miste. Ik raakte bewust van mijn leegtes. Ik wist alleen nog niet hoe, wat of waar ik het moest zoeken. De zoektocht was, echter onbewust, gestart. Ik ben nu bijna 50 en ben er, vermoedelijk, achter wat er mis is gegaan en hoe ik het, hopelijk, op kan lossen.

Alleen: Hoe kan je in een paar jaar oplossen wat er in tientallen jaren is ontstaan? Kan dat wel überhaupt?

JA! Het kan. Het kost alleen veel moeite, tijd, inspanning en doorzettingsvermogen.

Mijn motivatie is mijn kleinzoon! Ik ben door mijn ouders opgevoed, zij hebben dat naar beste kunnen en geweten gedaan, net zoals ik mijn kinderen heb opgevoed. Mijn kinderen zullen hun kinderen met dezelfde intenties opvoeden.

Ik hoop dat ik “de cirkel” kan doorknippen en kan helpen dat mijn kleinzoon niet dezelfde zoektocht maakt als ik.

De simpele kreet: “Bij jezelf blijven!” is dieper dan dat het lijkt.

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Balans…..

In het hart weeft het voelen,

in het hoofd straalt het denken,

in de leden werkt het willen.

Wevend in ’t stralen,

werkend in ’t weven,

stralend in ’t werken:

dat is de mens.

Rudolf Steiner

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.