Kleine Jongen Deel 1

Als kleine jongen, miste ik de veiligheid die je als kind zou moeten hebben. De veiligheid als in geborgenheid en de veiligheid voor lijf en leden.

Het gemis aan geborgenheid samen met het manipulatieve gedrag van mijn moeder heeft er voor gezorgd dat ik al vroeg afwijkend gedrag vertoonde. Ik wilde niet naar de kleuterschool en was op de lagere school lastig. Ik had weinig vriendjes en was vaak alleen. Doordat er vaak niet op mij gelet werd, had ik regelmatig ongelukken. Een paar keer ben ik zelfs opgenomen in het ziekenhuis.

Alleen zijn mocht niet, dus er op uit en geforceerd op zoek naar vriendjes in de buurt en op school. We hadden vanaf mijn negende jaar een boot, onbewust leerde ik dat inzetten als lokmiddel voor vriendjes. elk weekend een ander mee.

Dat wat ik eigenlijk nodig had kreeg ik niet: bescherming, onvoorwaardelijke liefde, knuffels en complimenten. Hoe ouder ik werd, hoe meer rigide en frigide de situatie thuis. Op een gegeven moment, rond mijn twaalfde, begon het ook “gevaarlijk” te worden. Mijn vader was aan het werk en mijn moeder heel veel thuis. In het begin van de dag was het nog veilig, later op de dag uitkijken geblazen..

Voorbeeldje:

Wanneer ik uit school kwam met een cijfer voor mijn schoolwerk, zeg een zeven, was dat overdag goed. Later op de dag was het een aanfluiting en had ik mijn werk niet voldoende gedaan en had ik een negen moeten hebben. Later begreep ik dat mijn moeder steeds vroeger op de dag en zwaarder begon te drinken. Om uit het risico gebied te blijven heb ik erg goed leren liegen, verstoppen en ben ik super alert.

Die kleine jongen van toen heeft nu nog last daarvan…..

Vertrouwen, schrikken, binden, verlaten, eerlijk blijven het zijn allemaal moeilijke dingen, zeker wanneer iemand je weer in de maling neemt. Het oude gedrag komt dan weer omhoog en die kleine jongen in mij heeft gewoon veiligheid en genegenheid nodig.

Iedereen heeft het zo nodig.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.