Orang Malu

De Legende van de Yogi Man (Orang Malu) ook bekend als “The Weeping Buddha” of “Bescheiden Buddha” Als je de woorden orang (-mens) maloe (-verlegen) rechtstreeks zou vertalen krijg je verlegen mens. Hier betekent het woord maloe bescheidenheid. Het introverte, het naar zichzelf gekeerde. De Orang Malu heeft een ingetogen kracht in zich. De legende van de Orang Malu verteld dat hij uit het oude Java stamt. Het gaat over een man die zich zo schaamt voor de keuzes die het menselijk ras maakt, dat hij gekozen heeft voor een leven van meditatie om anderen te bereiken als een leraar. Als een bescheiden en gereserveerd man was zijn opoffering was zijn donatie.

Er is meer dan één versie over zijn oorsprong en bedoeling, variërend van Java tot Bali, Indonesië.

 Hier volgen een paar:

 • Het beeld geeft de nood weer van zelfreflectie over jezelf, je geest en niet de wereld om je heen.
 • Een andere uitleg vertelt dat de Buddha huilt voor alle pijn en leed in de wereld.
 • Een andere uitleg vertelt dat de aangenomen foetuspositie, met de handen tegen het voorhoofd gedrukt, zijn derde mystieke oog opent.
 • Een andere uitleg vertelt dat de Buddha eeuwig rouwt, sinds hij weet dat hij zijn eigen zoon, zonder te weten, op het slagveld heeft omgebracht.
 • Er wordt verteld dat de Buddha huilt om het lijden in de wereld. Toch voelt hij blijdschap in zijn hart, omdat hij vrede en geluk gevonden heeft door één persoon per keer te bereiken.

 

De positie van de Orang Malu symboliseren zijn lessen:

 1. Van achter lijkt het mannetje op het menselijk hart, de bron van leven en energie.
 2. Van de zijkant zie je de armen als een foetus, dit symboliseert het nieuwe leven, puurheid en reinheid.
 3. Van de voorkant, als je goed kijkt, ontdek je zijn glimlachend gezicht. Zijn hoofd is de neus, de handen de tanden en de oren de ogen. De Buddha leert bescheidenheid, kracht, energie en reïncarnatie. Het leven is een cirkel, geen begin en geen eind, maar een constante serie van een nieuw begin.
 4. Het beeld van de Buddha wordt links naast de entrée in de kamer geplaatst met zijn gezicht naar de deur. Iedereen wordt door zijn kalme en positieve energie beïnvloed.
 5. Sta de Buddha toe om de aandacht te trekken zodat mensen aangetrokken worden en hun handen op zijn hoofd leggen. Wanneer iemand aangetrokken is tot de Buddha, zal de Orang Malu zijn of haar levensdoel dienen door te helpen herinneren dat door bescheidenheid en kracht, positieve energie kan stromen naar een nieuwe start.
 6. Wanneer je de Buddha bij je draagt en in moeilijke tijden vast oud zal hij de positieve energie gebruiken om je door deze moeilijke periode te helpen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.