Depressie

Ik heb een depressie, ik voel me depressief, ik ben depressief, ik ben somber, heb een dip, ik heb mijn dag niet, ik ga door een moeilijke periode, ik voel me niet zo lekker of verzin maar iets anders…..

De officiële lezing:

————————————————————————————-

Depressie Symptomen

Volgens de DSM-IV (een psychiatrisch classificatiesysteem) is er sprake van een depressie als er minstens vijf van de volgende symptomen gedurende ten minste twee weken aanwezig zijn geweest. De symptomen dienen te wijzen op een verandering ten opzichte van het eerdere functioneren. Ten minste één van de symptomen is depressieve stemming (1) of vermindering van interesse en plezier (2).

Depressieve stemming (of geprikkeldheid bij kinderen en jongeren) gedurende vrijwel de gehele dag, bijna elke dag.

Duidelijke vermindering van interesse voor of plezier aan (bijna) alle activiteiten, gedurende vrijwel de gehele dag, bijna elke dag.

Onopzettelijk, duidelijk gewichtsverlies of onopzettelijke gewichtstoename, of een af- of toename van de eetlust. Bij kinderen kan er sprake zijn van het uitblijven van de verwachte gewichtstoename.

Slaapklachten: niet (voldoende) kunnen slapen, te veel moeten slapen, bijna elke dag.

Psychomotorische gejaagdheid of geremdheid, bijna elke dag.

Vermoeidheid of verlies van energie, bijna elke dag.

Gevoelens van waardeloosheid, of ernstige c.q. inadequate schuldgevoelens.

Vermindering van het vermogen om te denken, zich te concentreren, of besluiteloosheid.

Gevoelens van wanhoop, zelfmoordgedachten, fantasieën over zelfmoord zonder specifieke plannen, een zelfmoordpoging of een specifiek plan voor zelfmoord. Niet alleen de vrees dood te gaan.

———————————————————————————————————–

Voor mij is mijn depressie het ultieme gevoel van leegte. Die leegte dient gevuld te worden. Dit gebeurde in mijn geval met slechte gewoontes. (Ik heb daar twee blogs aan geweid.)

https://m.youtube.com/watch?v=q5bvEjzU2YU

De truc is de slechte gewoontes vervangen door minder slechte en zelfs goede gewoontes.

Je van de wereld blowen om niet te voelen, vervangen door alleen roken is al een verbetering, dus minder slecht…. maar stoppen met roken natuurlijk is veel beter…

Je volvreten en een morbide obesitas opbouwen vervangen voor sporten met een gezond gewicht en bijbehorend eetpatroon.

Ik kan nog vele voorbeelden geven uit eigen ervaring.

Bottom line: If you are down? GET UP!

Tegen alle gevoelens in, kom in beweging. Hoe zwaar het ook is! In eerste instantie kost het energie, deze kosten betalen zich later dubbel terug. Weer uit eigen ervaring! grijp terug naar de “leuke dingen van vroeger”. (Dit schrijf ik speciaal voor een goede vriend die het even moeilijk heeft.)

De depressie heeft mij ook mooie dingen gebracht. Mijn bewustwording van mijn leven. De pijn, het lijden bracht me creativiteit, nieuwe mensen in mijn leven, de inzichten om anders in het leven te staan.

Ik geniet, met volle teugen, van mijn leven. Ik ervaar mijn depressies en kan ze steeds beter de baas, maar zo ook mijn pieken…..

En…. af en toe geniet ik van mijn slechte gewoontes, want die smaken het lekkerst!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.