HSP Hoog Sensitief Persoon

Wat is een HSP-er? Een HSP-er ervaart prikkels anders dan een niet HSP-er.

Harde geluiden, fel licht, meerdere geluiden door elkaar, drukte, emoties, geur, eten, drinken, temperatuur, schoeisel, kleding, gesprekken, informatie uit een boek/tv/internet/telefoon, whatsapp en sociale media.

Dit zijn voorbeelden, iedere HSP-er heeft zijn eigen prikelende prikkels die hem overprikkelen. Zolang je er niet mee om kan gaan kunnen deze prikkels je behoorlijk van de kaart brengen.

Ik weet, sinds een maand, dat ik een HSP-er ben. Tot die tijd had ik allerlei maniertjes om met de prikkels om te gaan. Ik schaamde me af en toe er voor om me af te zonderen of om mijn zin door te drijven zodat ik minder prikkels binnen kon krijgen.

Nu ik het weet kan ik er rekening mee houden. Ik weet waar het vandaan komt en welke prikkels mij prikkelen.

Mijn slaapprobleem is duidelijk geworden. Een hele donkere kamer werkt voor mij het beste.

Emoties, ik heb er nooit bij stil gestaan, maar daardoor denk ik dat mijn depressie wat heftiger is geworden. Tijdens de behandeling was ik in groepstherapie en die prikkels waren voor mij echt heel zwaar.

Om de verhalen van anderen aan te horen en dan ook nog eens voelen hoe verward sommige waren, kon mij helemaal van mijn stuk brengen. Dat wat de oplossing moest zijn, werd een martelgang. Aan de andere kant ook een training om me af te sluiten voor dit soort situaties, maar dat was nog eigenlijk te vroeg.

Nu valt het allemaal meer op zijn plaats en lukt het beter om er mee om te gaan.

Google en men zal leren!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.