Terugval

Ik heb tijdens mijn herstel periode te maken gehad met mensen die verslaafd zijn aan middelen, zoals cannabis, cocaïne en alcohol.
Voor mij zijn deze zaken geen onbekend terrein en herken ik waarmee geworsteld wordt.

Zoals ik eerder al schreef probeerde ik mijn leegtes te vullen met dat soort middelen. Lukken doet het alleen nooit. Maar je blijft het proberen, linksom, rechtsom of via de achterdeur.

Val je weer terug in oude gewoontes, dan voelt dat heel negatief. De woorden op zich zijn al heel negatief: “oude”, “terug” en “val” of wat dacht je van “misstap”?

Is daar geen ander woord voor te verzinnen? Voorlopig maar even “terugval”.

Wat is er positief aan een terugval?

Allereerst heb je het een tijdlang goed gedaan, anders kon je niet terugvallen.

Als je herkent dat het niet goed gaat, ben je al op de weg naar beter.

Wanneer je iets moet leren, bijvoorbeeld autorijden, mag je vijf keer zakken en dan zegt iedereen:”het examen was heel streng”. Ik zie hier ook wel overeenkomsten met nuchter blijven. Je mag van mij een aantal keer zakken of terugvallen om het weer opnieuw te proberen. Eigenlijk, blijf het proberen, geeft nooit op!
Weinig mensen doen iets in één keer goed en sommigen halen nooit het rijbewijs.

Terugval-herstart-even de zijwieltjes terug-een proef rijles nemen-
Help me zoeken naar een positief woord!

Dit is speciaal geschreven voor een aantal “Gekkies” die soms worstelen. Ik weet dat jullie het kunnen, want ik heb het gezien!

2 Comments on “Terugval”

  1. Heb zelf ook een keertje bewust gedronken. Uit nieuwsgierigheid. Noem het daarom een experiment of uitstapje, een proef, een probeersel, een reminder, een zijsprong, misstap, een ongelukje of een foutje. Terug al klinkt zo dramatisch en gaat over een langere periode.
    Ik was nieuwsgierig hoe het ook alweer smaakte. Nou, lekker dus helaas. Smaakte het maar vies. Hoe het voelde. Nou, ook best lekker. Maar om nou te zeggen van wauw! Nee dat ook niet. De volgende dag kater, dus dat voelt kut. Nou, weet ik dat ook weer. Daar heb ik dus mooi geen trek in. Dan maar niet drinken. Experiment geslaagd.

  2. Alternatieven voor terugval? Wat dacht je van: time-out, pauze, bad-hairday, tricky day…Vergeet ook niet: drie maal linksaf is óók rechtsaf. En: zonder wrijving geen glans.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.